ENFAMILIESHUS KARLEBO LANDSTED

Karlebo Landsted er skabt med arkitektonisk afsæt i de omkringliggende længehuse, bindingsværkshuse, tidl. brugsbygninger og husmandssteder. Alexandra og Casper har en klar vision om at tage ansvar for deres byggeri og det var i den forbindelse, de blev bekendte med hempcrete og dens materialitet, som var nærliggende at anvende mellem limtræsfagene. Historien om, at huset bliver bygget af det, parret kan se ud på fra deres fremtidige hjem, er noget af det, der glæder dem.

Modulet i limtræskonstruktionen er 2,3 meter og mures op med de selvbærende hempcreteblokke, som lerpudses på indersiden og kalkes udvendigt. Taget er isoleret med undertagsplader af halm og blød græsisolering. Loftet er afsluttet med formaldehydfri OSB-plader samt lerplader med hampeskærver.

Kommentar fra Casper og Alexandra:
Vi ønskede at opføre et moderne bindingsværkshus anno 2022 for at være tro mod det kulturmiljø og landskab, som vi har valgt at opføre huset i. I den forbindelse blev vi bekendte med Havnens Hænder, da de kunne tilbyde biobaserede byggematerialer, der passede perfekt ind i vores vision og ønske om et sundt åndbart hus.

Det har været en fornøjelse at arbejde med materialerne Gramitherm (græsisolering), VestaEco (undertagsplader) og IsoHemp (hempcreteblokke) grundet deres fysiske egenskaber, da det ikke har været nødvendigt at anvende handsker i udførelsesfasen. Bevidstheden om, at vi byggede huset i naturmaterialer, gjorde kun smilet større.

Vi isolerede med Gramitherm mellem tagåsene i forbindelse med tagarbejdet, hvor vi tilpassede batsene ved at skære et lavt snit og afrev det resterende, som fungerede for os, da fibrene i batsene var meget stærke og svære at skære i. Det lignede, at vi havde klippet en fåreflok, samt vi lugtede lidt af stald, som vi morede os meget over. Hernæst, så var det nærmest som at lege igen, da vi murede med IsoHemp omkring limtræet, hvor vi blandt andet studsfugede med en hjemmerørt “havregrød” med afskær fra saven, bloklim og vand, som var med til at tætne husets større fuger.